Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011




uri-selfmade-pipe n°5 - die Werkstattpfeife

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011














Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011



Η Ιστορία της Πίπας

Το κάπνισμα της πίπας μας έρχεται 1500 χρόνια πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική και τον καπνό (TABACUM NIKOTIANA) από τους Κέλτες, με βότανα και σιδερένιες ή πήλινες πίπες.
Βέβαια στην Αμερικανική ήπειρο το κάπνισμα ήταν πολύ διαδεδομένο ανάμεσα στους Ινδιάνους. Οι πρώτες Ευρωπαϊκές πίπες ήταν έως τα τέλη του 18ου αιώνα φτιαγμένες από πηλό, πορσελάνη, ασήμι, οστρακίτη. Ήταν περίτεχνες, πραγματικά καλλιτεχνήματα και ήταν  μεγάλες.
Το ρείκι  ήρθε στην επικαιρότητα στο τέλος του 18ου αιώνα κατά μία εκδοχή από ένα Γάλλο επισκέπτη της Κορσικής ο οποίος όταν έσπασε η πίπα του από οστρακίτη ζήτησε να του φτιάξουν μία από ντόπιο ξύλο (ρίζα ρεικιού). Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο. Έτσι, πήρε ρίζες ρεικιού και τις πήγε στο SAINT CLAUDE της Γαλλίας, ένα ορεινό χωριό με φημισμένους για την εποχή σκαλιστές ξύλου. Τα αποτελέσματα ήταν φανταστικά. Έτσι ξεκίνησε η παραγωγή πιπών από ρείκι.
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ένας Ιταλός έμπορος έφερε στην Αγγλία ρίζες ρεικιού από την Σικελία την ίδια περίπου χρονική περίοδο. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι ένας βοσκός στην κοιλάδα FRENCH JORA ανακάλυψε τυχαία το ρείκι. Διχογνωμία υπάρχει επίσης και στο ποιος κατασκεύασε τις πρώτες πίπες. Αν ήταν δηλαδή ο F.Comoy ή ο Ol  Courricu.